ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021 αποφάσισε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την υπουργική απόφαση για ΓΕ.Λ

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την υπουργική απόφαση  για ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ

Μειωμένη κατά 20-30% η Εξεταστέα Ύλη

Μειωμένη κατά 20-30%, σε σχέση με την αρχική, είναι η νέα Εξεταστέα Ύλη που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Το ποσοστό μείωσης της εξεταστέας ύλης θεωρείται μεγάλο,συγκρίνοντας με τη μείωση που έγινε το περασμένο σχολικό έτος, δεδομένου ότι  η χρονική διάρκεια της τηλεκπαίδευσης  μέχρι σήμερα είναι μικρότερη, σε σχέση με πέρσι.

Στα Μαθηματικά παρατηρείται μείωση της ύλης κατά 30% και σε όγκο γίνεται σχεδόν ίδια με πέρσι, με μια ανεπαίσθετη αύξηση.

Στη Χημεία η ύλη είναι μειωμένη περίπου 20 με 25%.

Στη Φυσική μειώθηκε  κατά 25% και σε όγκο γίνεται ίδια με πέρσι.

Κατά 25% μειώθηκε η ύλη και στη Βιολογία. Υπάρχει ένα Κεφάλαιο επιπλέον σε σχέση με πέρσι.

Στα Αρχαία Ελληνικά από το Διδαγμένο  αφαιρείται το 25 με 30%. Η ύλη είναι ίδια με πέρσι.

Στο μάθημα  Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μειώθηκε η ύλη κατά 25-30%. Υπάρχει ένα Κεφάλαιο επιπλέον από πέρσι.

Στην Κοινωνιολογία η ύλη μειώθηκε κατά 25%. Ο όγκος της ύλης γίνεται ίδιος με πέρσι.

Στην Ιστορία αφαιρέθηκε περίπου το 15% της ύλης.Αφαιρέθηκαν μόλις 22 σελίδες σε σύνολο 160, ενώ πέρσι είχαν βγάλει κοντά 50.

Στο μάθημα της Πληροφορικής η ύλη μειώνεται κατά 30% και διαμορφώνεται στα περσινά επίπεδα.

Η υπουργός αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να εισηγηθεί συγκεκριμένες περικοπές της ύλης των μαθημάτων γενικής παιδείας, μαθημάτων ομάδων προσανατολισμού και μαθημάτων ειδικότητας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η συνεχιζόμενη πανδημία στην εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τονίζει σε ανακοινωθέν,  βρίσκεται κοντά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και σε διαρκή συνεννόηση με τους ειδικούς, ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος: η διασφάλιση της ατομικής και δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η μείωση της ύλης   είναι    αναλογική   σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης .

Συγκεκριμένα η  μείωση της ύλης είναι βασισμένη στην ύλη που έχει διδαχθεί στα Λύκεια, με βάσει τις δηλώσεις που κλήθηκαν κι έκαναν οι καθηγητές έως  16-12-2020.

Ειδικότερα  η πρώτη φάση δήλωσης της δειδαχθείσας ύλης έχει ήδη γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και για τις επόμενες τέσσερις φάσεις έχουν δοθεί οι ακόλουθες προθεσμίες:

  •              27-01-2021,
  •              24-02-2021,
  •              24-03-2021 και
  •              12-05-2021